2008-02-21

Anonym & uten moral eller empati

Jeg har vært bruker av internett i over 20 år. Vært innom forskjellige fora som COM (for den som husker det...), Usenet, mailing-lister, web-baserte diskusjonsfora og blogger. Og det er én ting som slår meg. Bak et tastatur og under pseudonym eller anonym blir enkelte mennesker helt uten hemninger. Det er ikke verre eller bedre i dag enn i 1988, men vi var så uhyggelig få på internett den gangen at det ikke var så til de grader plagsomt som i dag. De kommer med de råeste beskyldninger, karakteristikker og provokasjoner. Det virker som om vissheten om at de ikke kan bli tatt gjør at de mister all folkeskikk. jeg tviler sterkt på at disse personene er villig til å gjenta slikt ansikt til ansikt med den de gjelder.

Jeg har begynt å fundere på om dette er en type mennesker som ikke hverken moral eller og som dermed gjør akkurat hva de vil uten hensyn til andre så lenge det ikke finnes sanksjoner. Kanskje er det den samme type mennesker som forsyner seg grovt av butikker og annen manns eiendom den dagen lov og orden bryter sammen for en stund i forbindelse med en naturkatastrofe (f.eks. raidingen av elektronikkbutikker i New Orleans etter Katarina)?

2 comments:

Skippern said...

Det har hvert en rivende utvikling paa internett, og jeg har ogsaa hvert her lengere enn de fleste. Jeg har sett en anonym tennaaring bli konge (eller dronning) i et eller annet saert nettverk, for saa aa bli kastet i avgrunnen et par aar senere. Drittslenging har hvert mere en regel enn unntaket, og diskusjoner har blitt lagt doed med aa sammenligne en eller annen deltager med Hitler og Nazi-tyskland.
At andre regler gjelder paa internett, og spesielt innen diskusjons forum og "chatte-nettverk" er ingen nyhet, og i de fleste tilfeller kan det virke som det oppstaar en "elite" som faar monopol paa drittslenging og provokasjon.

Anonymous said...

Det er alltid september på Internett, Bernt ;-)

(men det varden følelsen at det blir mer og mer september da...)