2006-11-03

Nei til elektronisk stemmegivning!

Åslaug Haga vil ha elektronisk stemmegivning ved valg.Hun ønsker at man skal kunne sitte hjemme og stemme over internett med PC'en, bl.a. for å øke valgdeltagelsen.

Jeg synes ikke dette er noen god idé i det hele tatt. Og det er flere grunner til det.

Én er at en velger skal avgi sin stemme frivillig og ikke under press fra noen. Hvordan i all verden skal man kontrollere det når velgerne sitter i sine egne hjem uten den kontrollen vi i dag har i valglokalene. Jeg har ingen problemer med å forestille meg voldelige personer som gjerne vil bestemme hva samboer/ektefelle skal stemme. I dag er ikke det enkelt å få til. Med hjemmevalg er det ingen sak.

En annen er at valget skal være hemmelig. Det blir litt av en utfordring å sikre at a) bare de med stemmerett stemmer og b) hver velger avgir én stemme og c) det ikke skal være mulig å spore en stemme tilbake til velgeren og d) at systemet ikke skal kunne manipuleres.

Og til sist: Punkt d) over bringer oss til det alvorligste som gjelder mulighetene for valgfusk. Det finnes rett og slett ikke 100% sikre datasystemer. Det er alltid mulig å bryte seg inn, det er bare et spørsmål om ressurser. Hvor mye ressurser en innbryter er villig til å bruke er avhengig av den mulige gevinsten. Og i dette tilfellet er den mulige gevinsten et tortingsflertall i et av verdens rikeste land i 4 år. Det er en enormt stor gevinst. Og selv om sannsynligheten for at noen setter igang et slikt inbruddsprosjekt er liten, mener jeg
bestemt at vi ikke bør utsette den norske demokratiet (med alle sine feil og mangler) for den risikoen.

Dessuten tror jeg valglokaler med manntallslister og valgfunskjonærer har noe seremonielt over seg som gjør at man tar det hele noe mer alvorlig enn hvis man satt hjemme og avga sin stemme innimellom mailsending og blogglesning.

Nei til elektronisk stemmegivning!

No comments: