2006-11-06

På vei mot en monokultur

I de senere årene har fotball vokst fram som «det viktigste i verden». 50,8% av alle gutter i alderen 6-12 år var i 2004 registrert som aktive fotballspillere. 17,0% av hele befolkningen (Kilde: "Statistikk breddefotball", Norsk Fotballforbund, 2005). De fleste møter og andre aktiviteter må vike hvis de kolliderer med en eller annen fotballturnering eller en Champions League kamp. NRK sine sportssendinger er blitt til fotballsendinger. Fotballrettighetene selges til TV-kanaler for usannsynlig høye beløp. Stortingsrepresentanter tar det opp som et problem når det ligger an til at en betalkanal skal stikke av med rettighetene foran allmenkringkasterne.

På trinnet til min 11-årige sønn er det bare en liten håndfull gutter som ikke spiller fotball i friminuttene. Usannsynlig mange av guttene går rundt i trøya til fotballlaget til hverdags. Norges Fotballforbund har tatt mål av seg at fotball i tillegg til å vare norges største idrett også å bli norges største vinteridrett (innendørs, antar jeg).

Hvor i all verden er det blitt av de andre idrettene: Svømming, turn, friidrett, orientering osv.? Vi er visst for full fart på vei inn i en idrettslig monokultur..


En lien sidebemerkning: Men kanskje det er en villet politikk, i beste romerske "Brød og Sirkus"-tradisjon? Vi er jo så rike at brødet ikke er noe problem. Fotballen er sirkuset og maktmenneskene kan pusle med sitt i fred...

No comments: